Информации од Министерот за образование и наука

Владата на Република Северна Македонија на денешната седница усвои сет образовни мерки со кои обезбедуваме непречено функционирање на воспитно-образовниот систем!

  • Се укинува државната матура, училишната матура и завршниот испит за оваа учебна година!
  • Учениците од основните и средните училишта не се враќаат во училишните клупи до крајот на наставната година!
  • Тековната учебна година до крај ќе продолжи да се реализира преку организирање на далечинско учење, односно учење од дома!
  • Уписот на првачињата за учебната 2020/2021 година ќе се врши во јуни!
  • Се уредуваат уписите на високообразовните установи!